Met een druk op de knop kon hij geldautomaten op duizenden kilometers afstand geld uit laten spuwen. Loopjongens ter plaatse raapten het op en stuurden de buit in cryptomunten naar de baas.
Zo schetst het Spaanse dagblad El Mundo de werkwijze van Denis K., de vermoedelijke leider van een bende die verantwoordelijk is voor een hele reeks digitale bankroven. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoid, heeft maandagochtend zijn arrestatie bekendgemaakt. De politie vond de 34-jarige Oekraïner in Alicante aan de Costa del Sol, waar hij zich schuilhield met vrouw en kind.
De operatie geldt als een van de belangrijkste tegen cybercriminaliteit in de afgelopen jaren. De Spaanse politie werkte samen met Europol, Interpol en de FBI. En met collega’s in andere landen, waaronder Azeirbeidzjan, Wit-Rusland en Taiwan.
Vier jaar lang was Denis K. een van de kopstukken van de organisatie Carbanak, vanwege zijn vermogen om banken te beroven door hun computersystemen te infiltreren. Computers van bankmedewerkers raakten besmet via malafide mails, waarmee de cybercriminelen controle kregen over mechanismen van de bank, bijvoorbeeld transacties en geldautomaten.
“Zo hebben ze meer dan honderd verschillende banken in 40 landen beroofd”, zei een functionaris van Europol tegen El Mundo.
Denis K. geldt als het technische brein achter deze praktijken. De samenwerkende opsporingsdiensten noemen hem een ‘computergenie’, die er een hoge, maar niet opzichtige levensstandaard op na hield. Mede dankzij zijn inspanningen zou Carbanak in 2015 een miljard dollar buit hebben gemaakt, schatte het Russische Cybersecurity bedrijf Kaspersky.
Zelf vindt de verdachte dat hij de samenleving daarmee een dienst heeft bewezen, zo melden bronnen rondom het onderzoek. Hij noemt zichzelf ‘Robin Hood’, die niet steelt van mensen, maar van de ‘echte slechteriken’, de banken, schrijft El Mundo. Volgens de krant melden dezelfde bronnen een andere eigenaardigheid: de cybercriminelen probeerden hun buit in cryptomunten te verstoppen, maar juist daarom kon de politie Denis K. ontmaskeren. “Het was mogelijk om het bitcoin-adres te identificeren."